Οι νυχτερινές κράμπες μπορεί να αντιμετωπιστούν και με βιταμίνη Β12©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Dr Gelis’ Safe Vitamin B12: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Dr Gelis’ Safe Vitamin B12


  Περίληψη άρθρου

Οι νυκτερινές κράμπες αντιμετωπίζονται με λογική σωματική άσκηση, τέντωμα των μυών που έχουν συσπαστεί από τις κράμπες, χορήγηση μαγνησίου, αναστολέων διαύλου ασβεστίου, καρισοπροδόλης και βιταμίνης Β12. Οι κράμπες των ασθενών με κίρρωση του ήπατος μπορεί να ανακουφιστούν με τη χορήγηση ψευδαργύρου [Zincobell]. Δεν χορηγείται πλέον κινίνη στους πάσχοντες από νυχτερινές κράμπες. Στους ασθενείς με νυκτερινές κράμπες πρέπει να μετρώνται τα επίπεδα της βιταμίνης Β12, της ομοκυστείνης και του μεθυλμαλονικού οξέος, προκειμένου να αποκλειστεί η λειτουργική έλλειψη βιταμίνης Β12.


Οι νυκτερινές κράμπες είναι επώδυνες μυικές συσπάσεις των μυών των κάτω άκρων, που συνήθως εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συνήθως από μυικές κράμπες προσβάλλονται οι μύες της γαστροκνημίας, αν και μπορεί να εκδηλωθούν κράμπες και στους μύες του μηρού ή ακόμη και στα χέρια.
Ο οξύς και έντονος πόνος της κράμπας διαρκεί από δευτερόλεπτα μέχρι αρκετά λεπτά της ώρας, συνοδεύεται από σκληρότητα 

   Στέλιος Ευαγγέλου

Γενικός οικογενειακός ιατρός, Περδικόβρυση, Αρκαδία, 22013, Τηλ. 2792022070

κατά την ψηλάφηση των μυών που συσπώνται και σε μερικές περιπτώσεις συνοδεύεται  από πελματιαία κάμψη του άκρου ποδιού και των δακτύλων του.

Το έντονο τέντωμα στου μυός που συσπάται ανακουφίζει τον πόνο της κράμπας [1].

Μέχρι και το 33% του γενικού πληθυσμού άνω των 50 ετών  προσβάλλεται από νυκτερινές κράμπες. [2].

Αιτίες πρόκλησης νυκτερινών κραμπών

Συνήθως δεν υπάρχουν εμφανή αίτια πρόκλησης νυκτερινών κραμπών. Γενικά όμως, θα μπορούσαν να αποδοθούν οι κράμπες στη μυική κόπωση και διαταραχές των νεύρων.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης νυκτερινών κραμπών αυξάνει με την πάροδο της ηλικίας [3].  Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης νυκτερινών κραμπών.

Άτομα με διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως η νεφρική ανεπάρκεια (αιμοκάθαρση), η διαβητική νευροπάθεια , ηπατική ανεπάρκεια, αγγειακές νόσοι, έλλειψη μαγνησίου ή ασβεστίου, αφυδάτωση κιρσοί κάτω άκρων παραπονούνται ότι παθαίνουν νυχτερινές κράμπες [4, 5].

Είναι επίσης γνωστό ότι  η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να συνοδεύεται  και από νυκτερινές κράμπες, εκτός από τα κύρια συμπτώματα που τις συνοδεύουν [6].

Η χρησιμοποίηση ορισμένων φαρμάκων, όπως ορισμένα διουρητικά, στατίνες, αντισυλληπτικά, αντιυπερτασικά  μπορεί να συνοδεύεται από την εκδήλωση κραμπών, αν και δε έχει αποδειχτεί οποιαδήποτε άμεση συσχέτιση μεταξύ τους.

Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση  μεταξύ του συνδρόμου ανήσυχων σκελών με τις νυκτερινές κράμπες. Γενικά, το σύνδρομο  ανήσυχων σκελών δεν έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του τον πόνο, αν και μερικοί πάσχοντες χαρακτηρίζουν αυτό το σύνδρομο ως επώδυνο [7].

Έχει υπολογιστεί ότι το 60% των ενηλίκων αναφέρει ότι παθαίνει συχνά νυχτερινές κράμπες.

Οι νυχτερινές κράμπες αποτελούν σοβαρή αιτία διαταραχής του ύπνου και αναγκάζουν τους πάσχοντες να μένουν άυπνοι. Ο ακριβής μηχανισμός της πρόκλησης των νυχτερινών κραμπών παραμένει άγνωστος . Συνήθως οι νυχτερινές κράμπες αποδίδονται σε μυική κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και νευρική δυσλειτουργία. Για νυχτερινές κράμπες παραπονούνται και τα άτομα που πάσχουν αγγειακή νόσο, στένωση ενός μεσοσπονδυλίου διαστήματος, κίρρωση του ήπατος, όσοι κάνουν αιμοκάθαρση, η εγκυμοσύνη και άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Από τα φάρμακα έχουν ενοχοποιηθεί η ενδοφλέβια χορήγηση σιδήρου- σουκρόζης, συνεζευγμένα οιστρογόνα (αντισυλληπτικά), ραλοξιφαίνη, ναπροξένη και τεριπαρατίδη.

Βεβαίως όσοι πάσχουν από νυχτερινές κράμπες ερευνούν τα αίτιά τους με τη βοήθεια του θεράποντος ιατρού τους, ο οποίος παίρνοντας το ιστορικό και κάνοντας κλινική εξέταση μπορεί να διαγνώσει αν οι κράμπες οφείλονται στο σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, αρτηριοπάθεια με διαλλείπουσα χωλότητα, μυοσίτιδα και περιφερική νευροπάθεια [8].  

Η περιφερική νευροπάθεια χαρακτηρίζεται από:

·         Βαθμιαία εισβολή μουδιάσματος, μυρμηγκιάσματα, τσιμπίματα στα πόδια και στα χέρια που μπορεί να επεκταθούν προς τα πάνω.

·         Οξύ, διαπεραστικό ή καυστικό ή πόνο όπως μετά από ψύξη μιας περιοχής

·         Εξαιρετική ευαισθησία στην επαφή της περιοχής που πάσχει

·         Απώλεια του μυϊκού συντονισμού και πτώση στο έδαφος

·         Μυική αδυναμία ή παράλυση επί προσβολής κινητικών νεύρων[9].

Έχει βρεθεί ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των νυχτερινών πόνων και κραμπών των κάτω άκρων και της έλλειψης βιταμίνης Β12.

Η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να προκληθεί όταν δεν λειτουργούν φυσιολογικά τα νεύρα και μπορεί να συμβεί όταν έχουν ελαττωθεί τα επίπεδα της βιταμίνης B12 [10].

Ακόμη και μια μικρής διάρκειας χορήγηση μετφορμίνης στα διαβητικά άτομα προκαλεί ελάττωση της βιταμίνης Β12 και του φολικού οξέος και αυξάνει τα επίπεδα της ομοκυστείνης, οδηγώντας στην πρόκληση περιφερικής νευροπάθειας [11].

Οι κράμπες οι πόνοι στα άκρα που οφείλονται σε περιφερική νευροπάθεια που σχετίζεται με έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή, κατά τη διάρκεια της ημέρας ή μόνον τη νύχτα.

Για τη διάγνωση των κραμπών δεν χρειάζεται να γίνει οποιαδήποτε ιδιαίτερη εργαστηριακή εξέταση.

Οι κράμπες αντιμετωπίζονται με λογική σωματική άσκηση, τέντωμα των μυών που έχουν συσπαστεί από τις κράμπες, χορήγηση μαγνησίου, αναστολέων διαύλου ασβεστίου, καρισοπροδόλης και βιταμίνης Β12. Οι κράμπες των ασθενών με κίρρωση του ήπατος μπορεί να ανακουφιστούν με τη χορήγηση ψευδαργύρου [Zincobell]. Δεν χορηγείται πλέον κινίνη στους πάσχοντες από νυχτερινές κράμπες.

Αντιμετώπιση των νυχτερινών κραμπών με συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης B12 

H συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης Β12 μπορεί να δράσει θεραπευτικά στην αντιμετώπιση των νυχτερινών κραμπών ορισμένων ατόμων [8].

Επίσης, η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να αντιμετωπιστεί, όπως και οι κράμπες που μπορεί να τη συνοδεύουν και μερικές φορές μπορεί να την θεραπεύσει.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες η χορήγηση βιταμινών του συμπλέγματος Β βοηθάει στην βελτίωση των νυχτερινών κραμπών. Παρά τούτο, δεν μπορούν να αναστραφούν όλες οι περιπτώσεις περιφερικής νευροπάθειας  και σε μερικές περιπτώσεις η νευροπάθεια παραμένει μόνιμη, οπόταν η θεραπεία της περιλαμβάνει την ανακούφιση του πόνου και αποκατάσταση των διατροφικών ελλειμμάτων. Όσο ενωρίτερα διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται μια νευροπάθεια που σχετίζεται με έλλειψη βιταμίνης Β12, τόσο μεγαλύτερη είναι η προσδοκία αποκατάστασης της νευρικής βλάβης [12].

Στα άτομα με νυχτερινές κράμπες πρέπει να μετρώνται τα επίπεδα της βιταμίνης Β12, της ομοκυστείνης και του μεθυλμαλονικού οξέος στον ορό του αίματός τους.

Μετρώντας τα επίπεδα της ομοκυστείνης και του μεθυλμαλονικού οξέος στον ορό του αίματός διαγιγνώσκεται η λειτουργική έλλειψη βιταμίνης Β12. Λειτουργική έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα της Β12 μπορεί να βρεθούν εντός των φυσιολογικών ορίων, αλλά τα επίπεδα της ομοκυστείνης  βρίσκονται ανεβασμένα.

Ευρήματα

Τιμές Ομοκυστείνης σε µmol/L

Φυσιολογικά επίπεδα

<8-10

Αυξημένα επίπεδα

10-12

Κρίσιμα επίπεδα (απαιτείται επείγουσα αντιμετώπιση

>12

Η αύξηση των συγκεντρώσεων της ομοκυστείνης μπορεί να οφείλονται είτε σε έλλειψη βιταμίνης Β12 ή έλλειψη φολικού οξέος. Γιαυτό στις περιπτώσεις υπερομοκυστεϊναιμίας πρέπει να μετρώνται και τα επίπεδα του φολικού οξέος.

Γενικά, όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης Β12 προκαλείται συσσώρευση μεθυλμαλονικού οξέος στο αίμα. Αυτή η συσσώρευση είναι εμφανέστερη στα αρχικά στάδια της έλλειψης της βιταμίνης Β12, που  τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στον ορό είναι ακόμη φυσιολογικά.

Γιαυτό το λόγο οι μετρήσεις του μεθυλμαλονικού οξέος χρησιμοποιείται ως διαγνωστικός δείκτης της έλλειψης βιταμίνης Β12 στα άτομα με χαμηλά ή χαμηλά προς κανονικά επίπεδα βιταμίνης Β12 [13].

Μετρώντας μόνον τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στους ασθενείς με νυχτερινές κράμπες μπορεί να μη διαγνωστεί η ύπαρξη λειτουργικής έλλειψης της βιταμίνης Β12. Γιαυτό συνιστάται να γίνεται στους ασθενείς με νυχτερινές κράμπες, αναζήτηση των παραγόντων κινδύνου δημιουργίας έλλειψης βιταμίνης Β12 και συμπτωμάτων, που είναι ενδεικτικά της έλλειψης βιταμίνης Β12. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις και για να αποκλειστεί η ύπαρξη λειτουργικής έλλειψης βιταμίνης Β12, οπωσδήποτε πρέπει να μετρώνται εκτός από τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 και τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης και του μεθυλμαλονικού οξέος.

Στα άτομα με πολυνευροπάθειες οι συγκεντρώσεις της βιταμίνης Β12 κάτω των 240 pg/ml  και του μεθυλμαλονικού οξέος άνω των 243 nmol/L θεωρούνται ως έλλειψη βιταμίνης Β12 [14].

Στα άτομα με νυχτερινές κράμπες που εργαστηριακά έχει επιβεβαιωθεί η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να χορηγηθεί υπογλωσσίως ο συνδυασμός μεθυλκοβαλαμίνης και αδενοσύλκοβαλαμίνης σε δόση 0.5 ml ή μισό σταγονόμετρο, που φέρονται υπό μορφή υδατικού διαλύματος Dr Gkelis’ Safe Vitamin B12. H υπογλώσσια χορήγηση του Dr Gkelis’ Safe Vitamin B12 γίνεται καθημερινά, το πρωί με άδειο στομάχι επί 4 μήνες, οπόταν ξαναμετρώνται τα επίπεδα της βιταμίνης Β12, της ομοκυστείνης και του μεθυλμαλονικού οξέος.

Πολλοί ασθενείς με νυχτερινές κράμπες ίσως χρειάζεται να παίρνουν καθημερινά και επαρκείς ποσότητες μαγνησίου και ασβεστίου.


Tο DrGkelisSafe Vitamin B12  σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 28.23 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Joannes M Hallegraeff, Mathieu H de Greef, Cees P van der Schans. A clear definition of nocturnal leg cramps is essential for comparability of research. Journal of Physiotherapy. September 2014Volume 60, Issue 3, Pages 174–175, DOI: https://doi.org/10.1016/j.jphys.2014.06.017

2. Garrison SR, Allan GM, Sekhon RK, Musini VM, Khan KM Magnesium for skeletal muscle cramps. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Sep 12; (9):CD009402. [PubMed] [Ref list]

3.Abdulla AJJones PWPearce VR Leg cramps in the elderly: prevalence, drug and disease associations. Int J Clin Pract. 1999 Oct-Nov;53(7):494-6.

4.Garrison SR, Allan GM, Sekhon RK, Musini VM, Khan KM Magnesium for skeletal muscle cramps. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Sep 12; (9):CD009402. [PubMed] [Ref list]

5.Bahk JW, Kim H, Jung-Choi K, Jung MC, Lee I Relationship between prolonged standing and symptoms of varicose veins and nocturnal leg cramps among women and men.

Ergonomics. 2012; 55(2):133-9. [PubMed] [Ref list]

6.Watson JCDyck PJ. Peripheral Neuropathy: A Practical Approach to Diagnosis and Symptom Management. Mayo Clin Proc. 2015 Jul;90(7):940-51. doi: 10.1016/j.mayocp.2015.05.004.

7.Hallegraeff JM, de Greef MH, van der Schans CP. A clear definition of nocturnal leg cramps is essential for comparability of research. J Physiother. 2014 Sep; 60(3):174-5.[PubMed] [Ref list]

8.Allen REKirby KA. Nocturnal leg cramps. Am Fam Physician. 2012 Aug 15;86(4):350-5.

9.Watson JCDyck PJ. Peripheral Neuropathy: A Practical Approach to Diagnosis and Symptom Management. Mayo Clin Proc. 2015 Jul;90(7):940-51. doi: 10.1016/j.mayocp.2015.05.004.

10.McCombe PAMcLeod JG. The peripheral neuropathy of vitamin B12 deficiency. J Neurol Sci. 1984 Oct;66(1):117-26.

11.Rudra Prasad RoyKaushik Ghosh,1 Manas Ghosh,1 Amitava Acharyya,2 Ambarish Bhattacharya,3 Mrinal Pal,4Sisir Chakraborty,5 and Nilanjan Sengupta6 Study of Vitamin B12 deficiency and peripheral neuropathy in metformin-treated early Type 2 diabetes mellitusIndian J Endocrinol Metab. 2016 Sep-Oct; 20(5): 631–637.

doi:  10.4103/2230-8210.190542

12.Sara Sarrafi Zadeh and Khyrunnisa Begum. Comparison of nutrient intake by sleep status in selected adults in Mysore, India. Nutr Res Pract. 2011 Jun; 5(3): 230–235. Published online 2011 Jun 21. doi:  10.4162/nrp.2011.5.3.230

13.Tangney CC, Tang Y, Evans DA, Morris MC. Biochemical indicators of vitamin B12 and folate insufficiency and cognitive decline.Neurology. 2009 Jan 27; 72(4):361-367. PubMed 19171834

14.Nardin RAAmick ANRaynor EM. Vitamin B(12) and methylmalonic acid levels in patients presenting with polyneuropathy. Muscle Nerve. 2007 Oct;36(4):532-5.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.