Η έλλειψη βιταμίνης Β12 προκαλεί και δυσλειτουργία της όσφρησης©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Dr Gelis’ Safe Vitamin B12: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Dr Gelis’ Safe Vitamin B12


Η ύπαρξη φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης Β12 στον ανθρώπινο οργανισμό παίζει μείζονα ρόλο για την ομαλή λειτουργία του κεντρικού και του περιφερικού νευρικού συστήματος.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, MD, ORL, DDS, PhD

Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Του Πανεπιστημίου Αθηνών

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, τηλ. 27440 23768, 6944280764

pharmage@otenet.gr  www.gelis.gr  www.pharmagel.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Η όσφρηση και οι διαταραχές της

Είναι γνωστή  η δράση της βιταμίνης Β12 στη μυελίνωση των νεύρων, δηλαδή του σχηματισμού της θήκης της μυελίνης. Όλα τα κύτταρα του νευρικού συστήματος ειναι μονωμένα με τη θήκη της μυελίνης. Αυτή η προστατευτική στιβάδα που είναι δομημένη από πρωτεϊνικός και λιποειδικό υπόστρωμα  βοηθάει στην ταχεία και αποτελεσματική μετάδοση των ηλεκτρικών σημάτων (νευρικών ώσεων)  μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Φυσιολογικά, η βιταμίνη B12 συμβάλλει στη δόμηση της μυελίνης, τη διατήρηση της  επικοινωνίας  μεταξύ των νεύρων και την εξασφάλιση της υγείας του νευρικού συστήματος. Όμως, όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης Β12 στους ιστούς, όπως  αυτό συμβαίνει στη διατροφική έλλειψη της βιταμίνης Β12 και άλλες καταστάσεις, τότε διακινδυνεύεται  η ακεραιότητα της θήκη της μυελίνης που περιβάλλει  τα νεύρα του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και των περιφερικών νεύρων. 

Χωρίς τη θήκη της μυελίνης επιβραδύνεται η μεταβίβαση των νευρικών ώσεων (σημάτων), τα σήματα γίνονται σποραδικά και προκαλούνται νευρολογικά συμπτώματα, που μπορεί να είναι από δυσκολίες στη βάδιση, έως τις αλλαγές της γνωσιακής λειτουργίας και της ψυχικής διάθεσης. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάσει λειτουργικά και δομικά τη σπονδυλική στήλη, τον εγκέφαλο, τις εγκεφαλικές συζυγίες (εγκεφαλικά νεύρα)  στα οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ των άλλων και το οπτικό, ακουστικό και οσφρητικό νεύρο και λοιπές νευρικές περιφερικές λειτουργίες.

Η βιταμίνη B12 βοηθάει επίσης στην παραγωγή χημικών νευρομεταβιβαστών, δηλαδή των χημικών εκείνων μορίων που μεσολαβούν για τη μετάδοση των συναισθηματικών πληροφοριών στον εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα που μεταδίδουν συναισθηματικές πληροφορίες.

Η δυσλειτουργία του οσφρητικού νεύρου επί ελλείψεως βιταμίνης Β12

Σε μια έρευνα που έκανε ο Derin S. και οι συνεργάτες και δημοσιεύτηκε στο Int Forum Allergy Rhinol. Το 2016 περιγράφεται η μελέτη της οσφρητικής λειτουργίας τριάντα εννέα ατόμων  με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στον ορό του αίματός τους και 34 μαρτύρων με κανονικά επίπεδα. Σε όλα τα άτομα που συμμετείχαν στην εν λόγω μελέτη έγινε λεπτομερής ωτορινολαρυγγολογική εξέταση και εργαστηριακός έλεγχος

Η  έρευνα της οσφρητικής λειτουργίας έγινε με τη δοκιμασία  'Sniffin' Sticks' .

Με τη δοκιμασία αυτή γίνεται χημειοαισθητηριακός έλεγχος που βασίζεται στο να μυρίζουν οι εξεταζόμενοι μικρά ραβδία των οποίων το άκρο έχει εμποτιστεί με ουσίες που έχουν χαρακτηριστική οσμή. Η δοκιμασία 'Sniffin' Sticks' περιλαμβάνει τρείς δοκιμασίες ελέγχου της οσφρητικής λειτουργίας, ήτοι: 1. ‘Ελεγχος του ουδού της οσμής  με n-βουτανόλη . 2. Αναγνώριση  οσμών με 16 ζεύγη οσμών και 3. Εντοπισμός οσμών με 16 συνηθισμένες οσμές [1].

Τα αποτελέσματα της οσφρητικής λειτουργίας και των δύο ομάδων μελετήθηκαν συγκριτικά.

Στην ομάδα των ατόμων με έλλειψη βιταμίνης Β12 έγιναν συσχετίσεις των αποτελεσμάτων της οσφρητικής λειτουργίας  με τα δημογραφικά και τα εργαστηριακά δεδομένα.

Βρέθηκε ότι στα άτομα με έλλειψη βιταμίνης Β12 υπήρχε υποσμία και ανοσμία σε ποσοστό 56%, ενώ στους μάρτυρες 5.1%, αντιστοίχως, χωρίς όμως κάποιο από τα άτομα της ομάδας των μαρτύρων νε έχει οσφρητική δυσλειτουργία (p < 0.001).

Η ανάλυση συσχέτισης (Correlation analysis) έδειξε αρνητική συσχέτιση μεταξύ της ηλικίας και του εντοπισμού της οσμής (p < 0.001). Παρά τούτο υπήρχε θετική συσχέτιση του σκορ μεταξύ του ουδού, της διάκρισης και του εντοπισμού της οσμής και των επιπέδων της βιταμίνης Β12.

Από την ανωτέρω μελέτη εξάγεται το συμπέρασμα ότι θα πρέπει σε όλα τα άτομ που διαγιγνώσκονται με έλλειψη βιταμίνης Β12 να τροποποιείται  η διατροφή τους με τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12 και να χορηγείται συμπληρωματικά βιταμίνη Β12. Επειδή παραδοσιακά χορηγείται βιταμίνη Β12 με επώδυνες ενδομυικές ενέσεις κοβαλαμίνης (βιταμίνη Β12) ή μεθυλκοβαλαμίνης από το στόμα, σήμερα αμεσότερα αποτελέσματα προκύπτουν με τη χορήγηση υπογλωσσίως του λίαν ευαπορρόφητου διαλύματος του  συνδυασμού  δύο μορφών βιταμίνης Β12, ήτοι της μεθυλκοβαλαμίνης και αδενοσυλκοβαλαμίνης που κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Dr Gkelis' Safe Vitamin B12.  

Επειδή στις διαταραχές της οσφρήσεως μπορεί να συνυπάρχει και έλλειψη ψευδαργύρου, πρέπει να μετρώνται και τα επίπεδα του ψευδαργύρου και του χαλκού στο αίμα. Επί ελλείψεως ψευδαργύρου χορηγείται το πιο ευαπορρόφητο συμπλήρωμα διατροφής ψευδαργύρου το Zincobell, το οποίον περιέχει σε κάθε κάψουλά του 10mg πικολινικού ψευδαργύρου και 150mg βιταμίνης C, σε δόση 3 κάψουλες ημερησίως για δύο μήνες

Το Dr Gkelis' Safe Vitamin B12 χορηγείται υπογλωσσίως σε δόση 0.5ml, που αντιστοιχεί σε 500μg μεθυλκοβαλαμίνης και 500μg αδενοσυλκοβαλαμίνης, το πρωί ή το απόγευμα με κενό στομάχι. Το διάλυμα παραμένει κάτω από τη γλώσσα για 10 δευτερόλεπτα και καταπίνεται.

Συμπέρασμα: Στην παραπάνω μελέτη επιδεικνύεται για πρώτη φορά ότι, η οσφρητική δυσλειτουργία μπορεί να υπάρχει στα άτομα με έλλειψη βιταμίνης Β12. Εκτός από την αρνητική συσχέτιση της ηλικίας και του σκορ εντοπισμού οσμής, καμία άλλη παράμετρος, από αυτές που μελετήθηκαν έδειξε συσχέτιση με την οσφρητική δυσλειτουργία.

To Dr Gkelis' Safe Vitamin B12 χορηγείται ώς συμπλήρωμα διατροφής σε παιδιά και ενήλικες σε καταστάσεις έλλειψης ή ανεπάρκειας βιταμίνης B12.

Tο Dr Gkelis' Safe Vitamin B12 σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 28,23 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή 6946655010, στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Hummel T1, Sekinger BWolf SRPauli EKobal G. 'Sniffin' sticks': olfactory performance assessed by the combined testing of odor identification,odor discrimination and olfactory threshold. Chem Senses. 1997 Feb;22(1):39-52.
2. Derin SKoseoglu SSahin CSahan M. Effect of vitamin B12 deficiency on olfactory function. Int Forum Allergy Rhinol. 2016 Oct;6(10):1051-1055. doi: 10.1002/alr.21790. Epub 2016 Apr 27


Tο Zincobell σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 16.93  Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή 6946655010 στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

 


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.