"Dr Gkelis' Safe Vitamin B12" (Υπογώσσιο διάλυμα μεθυλκοβαλαμίνης και αδενοσυλκοβαλαμίνης) ©
Η βιταμίνη Β12 ανακαλύφθηκε το 1926 από τους Minot και Murphy μετά από έρευνες για τα αίτια της κακοήθους αναιμίας. Οι ως άνω ερευνητές χορήγησαν  σε 45 πάσχοντες από κακοήθη αναιμία συκώτι και κρέας (τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12) επί 1-6 μήνες και κατάφεραν να αναστρέψουν την αναιμία τους.  
Μεθυλμαλονικό οξύ και ο ρόλος του στη λειτουργική έλλειψη βιταμίνης Β12©
Κλινικά, η έλλειψη βιταμίνης Β12 οδηγεί σε νευρολογική διαταραχή και μεγαλοβλαστική αναιμία και αν δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της ζωής.
Σχέση της κατάθλιψης των μητέρων μετά τον τοκετό και της υπερομοκυστεϊναιμίας©
Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό επηρεάζει το  10% έως 15% λεχωίδων μητέρων συναισθηματική αναστάτωση, καταθλιπτικά συμπτώματα και  και μερικές φορές αυτοκτονικό  ιδεασμό [1]. 
Οι νυχτερινές κράμπες μπορεί να αντιμετωπιστούν και με βιταμίνη Β12©
Οι νυκτερινές κράμπες είναι επώδυνες μυικές συσπάσεις των μυών των κάτω άκρων, που συνήθως εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συνήθως από μυικές κράμπες προσβάλλονται οι μύες της γαστροκνημίας, αν και μπορεί να εκδηλωθούν κράμπες και στους μύες του μηρού ή ακόμη και στα χέρια.
Μπορεί να βελτιώσει η βιταμίνη Β12 τις φωνητικές επιδόσεις και την αντοχή των τραγουδιστών;©
Είναι δυνατόν η συμπληρωματική χρησιμοποίηση της βιταμίνης Β12  να βελτιώσει  την ικανότητα των τραγουδιστών να διατηρούν την ποιότητα, αλλά και την φωνητική αντοχή των τραγουδιστών;
Ποιο είναι το καταλληλότερο συμπλήρωμα βιταμίνης B12 για τον οργανισμό των φυτοφάγων;©
Τα άτομα που έχουν προσαρμόσει το μεταβολισμό τους να λειτουργεί ομαλότερα με τρόφιμα αποκλειστικά φυτικής προελεύσεως, δηλαδή τα άτομα
ΕΜΒΟΕΣ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ: Σχέση των εμβοών με την έλλειψη ψευδαργύρου, τις διαταραχές του θυρεοειδούς και τη βιταμίνη Β12©
Οι εμβοές των αυτιών ή εμβοές ώτων είναι πολύ διαδεδομένη ενοχλητική διαταραχή που μπορεί να είναι συνοδό σύμπτωμα άλλων παθήσεων,  όπως π.χ. η ωτοσκλήρυνση, η νευραισθητήρια βαρηκοΐα ή να υπάρχουν μόνες τους και να είναι αδιευκρίνιστης αιτιολογίας.
Πρόωρο γκριζάρισμα ή άσπρισμα των μαλλιών και η σχέση τους με τη βιταμίνη Β12©
Τα μαλλιά των ανθρώπων, ανάλογα με τη φυλή, στην οποία ανήκουν ποικίλουν σε χρώμα, που μπορεί να είναι μαύρο, καστανό ή ξανθό ή κόκκινο. Ανεξάρτητα από το φυσικό τους χρώμα, τα μαλλιά με την πάροδο της ηλικίας, αρχικά και σταδιακά παίρνουν γκρίζο χρώμα που συνήθως στη γεροντική ηλικία γίνεται λευκό.
Η έλλειψη βιταμίνης Β12 προκαλεί και δυσλειτουργία της όσφρησης©
Η ύπαρξη φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης Β12 στον ανθρώπινο οργανισμό παίζει μείζονα ρόλο για την ομαλή λειτουργία του κεντρικού και του περιφερικού νευρικού συστήματος.
Περιοδοντίτιδα: Η σχέση του συμπλέγματος των βιταμινών Β και της περιοδοντίτιδας©
Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β περιέχει τη βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη) , Β5 (παντοθενικό οξύ), Β6 (πυριδοξίνη, πυριδοξάλη, πυριδοξαμίνη), Β7 (βιοτίνη), Β9 (φολικό οξύ) και Β12 (κοβαλαμίνες). 
Βιοχημική έρευνα της έλλειψης της βιταμίνης Β12©
Η διάγνωση της έλλειψης βιταμίνης Β12 επιτυγχάνεται κυρίως με τον καθορισμό του επιπέδου της βιταμίνης Β12 στον ορό του αίματος του ασθενούς (επίπεδα κοβαλαμίνης στον ορό). 
Ανδρικό σπέρμα: Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης Β12 μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ανδρικού σπέρματος©
Την τελευταία δεκαετία, οι έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρουν ότι είναι πολύ διαδεδομένη η ανεπάρκεια και η έλλειψη της βιταμίνης Β12, στους πληθυσμούς που ερευνήθηκαν [1, 2, 3].
Επίπεδα βιταμίνης Β12 στους σχετικά χορτοφάγους (vegetarians) και τους αυστηρά χορτοφάγους (vegans)©
Συνήθως, η κατάλληλα οργανωμένη και σχεδιασμένη δίαιτα των χορτοφάγων θεωρείται διατροφικά ως επαρκής και υγιεινή. Όμως τα άτομα που εφαρμόζουν τη χορτοφαγία και αποφεύγουν συστηματικά την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ανεπαρκούς πρόσληψης βιταμίνης Β12.
Λειτουργικοί δείκτες για τη διάγνωση της έλλειψης της βιταμίνης Β12©
Η μέτρηση των συγκεντρώσεων  της ολικής βιταμίνης Β12 στον ορό δεν είναι ένας επαρκώς ευαίσθητος ή ειδικός δείκτης για την αξιόπιστη διάγνωση της έλλειψης βιταμίνης Β12 [1]. Γιαυτό, εκτός από τη μέτρηση της ολικής Β12 στον ορό μετρώνται και οι συγκεντρώσεις των μεταβολιτών της βιταμίνης Β12, δηλαδή η ομοκυστεΐνη, το μεθυλμαλονικό οξύ [MMA] και η ολοτρανσκοβαλαμίνη.
Καρκίνος του μαστού και η σχέση του με την έλλειψη βιταμίνης Β12©
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες η έλλειψη της βιταμίνης Β12 είναι πολύ διαδεδομένη στα άτομα άνω των 50 ετών και αρκετά διαδεδομένη στις λοιπές ηλικίες.  Οι έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι η έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί άμεσα να συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων.
Βιταμίνη Β12: Η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι συνηθισμένη στα βρέφη και συνοδεύεται από σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα©
Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη είναι μια βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των κυττάρων και ιδιαίτερα στη σύνθεση του DNA, τη μεθυλίωση και το μεταβολισμό των μιτοχονδρίων.
Βιταμίνη Β12: Ανίχνευση της λειτουργικής έλλειψης βιταμίνης Β12 σε καρκινοπαθείς και μη καρκινοπαθείς, μετρώντας τα επίπεδα του ΜΜΑ και της ομοκυστεΐνης ©
H βιταμίνη Β-12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Κύρια πηγή της βιταμίνης Β12 για τον άνθρωπο είναι οι τροφές ζωικής προέλευσης, περιλαμβανομένου του κρέατος, των γαλακτοκομικών, αυγών και των εμπλουτισμένων τροφίμων με βιταμίνη Β12.
Οι συνέπειες της μεγάλης και της μέτριας έλλειψης βιταμίνης Β12©
Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη μεθυλίωση της μυελίνης, των νευρομεταβιβαστών και των φωσφορολιπιδίων των κυτταρικών μεμβρανών, καθώς και για την ακεραιότητα του κεντρικού και περιφερικού συστήματος [1, 2].
Βιταμίνη Β12 και δυσλειτουργία του θυρεοειδούς©
 Η αυτοάνοση νόσος του θυρεοειδούς (ΑΑΝΘ) είναι  μια ομάδα διαταραχών που εμφανίζονται σε άτομα, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα, που επιτίθενται στον θυρεοειδή αδένα. 
Η σχέση της ομοκυστεΐνης με τη βιταμίνη Β12©
Η oμοκυστεΐνη είναι ένα  αμινοξύ, το οποίο παράγεται κατά την ενδοκυττάρια απομεθυλίωση της μεθειονίνης των πρωτεϊνικών τροφίμων, η οποία μπορεί, είτε να επαναμεθυλιωθεί, σχηματίζοντας μεθειονίνη ή να καταβολισθεί  και να σχηματίσει κυσταθειονίνη και κυστεΐνη [1]. 
Ενδογενής παράγοντας και η απορρόφηση της βιταμίνης Β12©
Ο ενδογενής παράγοντας είναι μια ειδική γλυκοπρωτεΐνη, που παράγεται από τα επιθηλιακά κύτταρα του τοιχώματος του σώματος του στομάχου, που ευθύνεται για την απορρόφηση της βιταμίνης Β12, η οποία  λέγεται και εξωγενής παράγοντας. 
Εμβοές ώτων και η σχέση τους με την έλλειψη βιταμίνης Β12©
Παρά το γεγονός ότι κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι ασθενείς ζητούν ιατρική βοήθεια για να ανακουφιστούν από τις ενοχλητικές εμβοές των αυτιών τους, εν τούτοις δεν έχει επινοηθεί κάποια ειδική θεραπεία για την αντιμετώπισή τους.
Βήχας: Επίμονος χρόνιος βήχας από έλλειψη βιταμίνης Β12©
Πολλά άτομα παραπονούνται ότι βήχουν για μακρύ χρονικό διάστημα ανεξήγητα και ότι ο βήχας τους δεν υποχωρεί παρά τη χρησιμοποίηση κάθε είδους αντιβηχικού φαρμάκου. Παίρνοντας το ιατρικό ιστορικό τους αναφέρουν συνήθως ότι, πριν από το ξεκίνημα του βήχα είχε προηγηθεί μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού (κοινό κρυολόγημα ή γρίπη).
Βιταμίνη Β12: Ο ρόλος της βιταμίνης Β12 στη λειτουργία του νευρικού συστήματος©
Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών Β, που  συχνά αναφέρεται ως η ''βιταμίνη της ενέργειας'' και της οποίας ή έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε μια ειδική σειρά νευρολογικών και αιματολογικών διαταραχών.
Βιταμίνη Β12: Φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στο ανθρώπινο σώμα
Τα άτομα που χρησιμοποιούν χρονίως μετφορμίνη, γαστροπροστατευτικά φάρμακα (πραζόλες, αναστολείς Η2 υποδοχέων) ή εισπνέουν υποξείδιο του αζώτου βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να πάθουν έλλειψη βιταμίνης Β12.
Ορθοστατική υπόταση από έλλειψη βιταμίνης Β12©
Η ορθοστατική υπόταση είναι μία συνηθισμένη διαταραχή ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων.  Τα αίτια της ορθοστατικής υπότασης είναι ποικίλα, μεταξύ αυτών αναφέρεται και η έλλειψη της βιταμίνης Β12 [1].
Βιταμίνη Β12: Ποια είναι η ιδανική δοσολογία της βιταμίνης Β12 για την αντιμετώπιση της έλλειψής της; ©
Η βεβαιότητα παρουσίας έλλειψης βιταμίνης Β12 εξασφαλίζεται μετρώντας τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της κυανοκοβαλαμίνης (βιταμίνη Β12), του μεθυλμαλονικού οξέος και της ομοκυστεΐνης. 
Βιταμίνη Β12: Κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και έλλειψη της βιταμίνης Β12©
Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική, διότι ασκεί μια ευρύτατη σειρά δράσεων σε όλα τα οργανικά συστήματα του ανθρωπίνου σώματος και κυρίως στο αιμοποιητικό και το νευρικό σύστημα.
Η Ιστορία της ανακάλυψης της βιταμίνης Β12©
Η ανακάλυψη της βιταμίνης Β12, η  αποσαφήνιση του ρόλου της στο μεταβολισμό και τα θεραπευτικά της αποτελέσματα στα άτομα που έχουν έλλειψή της συνέβησαν σε διάφορες φάσεις μέσα σε εκατό χρόνια, χαρίζοντας στους ερευνητές της δύο βραβεία Nobel.
Βιταμίνη Β12 και μεγαλοβλαστική αναιμία©
Η μεγαλοβλαστική αναιμία, η οποία είναι γνωστή και ως μακροκυτταρική αναιμία χαρακτηρίζεται από ελάττωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς επίσης και από την παρουσία ασυνήθιστα μεγάλων, ανώμαλα και πτωχά, αναπτυσσομένων ερυθροκυττάρων [μεγάλοβλάστες), τα οποία αποτυγχάνουν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, λόγω του μεγάλου μεγέθους τους [1].
Αιτίες έλλειψης βιταμίνης Β12 και φολικού ή φυλλικού οξέος©
H έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της παθολογικών καταστάσεων που δημιουργούνται από την έλλειψη βιταμίνης Β12 και φολικού  επιτυγχάνεται, αναγνωρίζοντας τις αιτίες που τις προκαλούν. 
Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης B12 ©
Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκληθεί από ανεπαρκή πρόσληψή της, λόγω αποφυγής των τροφίμων ζωικής προέλευσης.
Κατάθλιψη και έλλειψη βιταμίνης Β12©
Η κατάθλιψη προκαλείται με τη συμμετοχή ποικίλων βιολογικών παραγόντων [1-3].Μέσα σ’ αυτούς τους βιολογικούς παράγοντες περιλαμβάνεται  και η έλλειψη βιταμίνης Β12 [4, 5].
Ποια μορφή βιταμίνης Β12 μπορεί να χορηγηθεί στην έλλειψη βιταμίνης Β12;©
Η βιταμίνη Β12 φυσιολογικά συντίθεται μόνον από ορισμένα βακτηρίδια που ενδημούν στο έντερο των θηλαστικών,  ενώ στους ανθρώπους προσλαμβάνεται μόνο από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά και τα ψάρια [1]. 
Μορφές βιταμίνης Β12©
H βιταμίνη B12 ή κοβαλαμίνη είναι μια υδροφιλική βιταμίνη, που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των νεύρων, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων (ερυθροποίηση), τη σύνθεση ενζύμων και το σχηματισμό του DNA/RNA. Πλούσιες τροφές σε βιταμίνη Β12 είναι το κρέας, συκώτι, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρόκος αυγού, θαλασινά κ.α.