Μπορεί να βελτιώσει η βιταμίνη Β12 τις φωνητικές επιδόσεις και την αντοχή των τραγουδιστών;©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Dr Gelis’ Safe Vitamin B12: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Dr Gelis’ Safe Vitamin B12


  Περίληψη άρθρου

Η χορήγηση βιταμίνης Β12 σε τραγουδιστές μπορεί να βελτιώσει το σφρίγος και τη σωματική αντοχή τους, να περιορίσει την καταβολή της προσπάθειας, να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση και τον φωνητικό έλεγχο και να ενισχύσει το αίσθημα του καλώς έχειν του τραγουδιστή. Επειδή η έλλειψη της βιταμίνης Β12 είναι συχνή, ο κάθε επαγγελματίας χρήστης φωνής πρέπει να κάνει δύο φορές το χρόνο εξέταση αίματος και να ελέγχει τα επίπεδα της βιταμίνης Β12, της ομοκυστεΐνης και του μεθυλμαλονικού οξέος (ουσίες που συμμετέχουν στο μεταβολισμό της βιταμίνης Β12).


Είναι δυνατόν η συμπληρωματική χρησιμοποίηση της βιταμίνης Β12  να βελτιώσει  την ικανότητα των τραγουδιστών να διατηρούν την ποιότητα, αλλά και την φωνητική αντοχή των τραγουδιστών; Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα ομαδικές κλινικές μελέτες, προκειμένου να
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300

Τηλ. 0030 27440 23768       pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr
www.pharmagel.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Προληπτική Ιατρική,  Αντιγήρανση,  Συμπληρωματική  Ιατρική, Medical Life Coaching
 εκτιμηθούν τα φωνητικά οφέλη της βιταμίνης Β12, εντούτοις πολλοί τραγουδιστές υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιώντας τη βιταμίνη Β12 εμπειρικά βρήκαν αυτή  η βιταμίνη τους αυξάνει την ενέργεια, την ικανότητα να αντιμετωπίσουν το άγχος της δουλειάς τους.

Έχοντας υπόψη τους αυτή την πληροφορία ερευνητές του  University of Southern California Voice Center μελέτησαν [1]:
Την επίπτωση, δηλαδή το πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση της βιταμίνης B12 μεταξύ των τραγουδιστών και τι πιστεύουν οι τραγουδιστές και οι ωτορινολαρυγγολόγοι για τη δράση της βιταμίνης Β12 στις φωνητικές επιδόσεις.
Στην έρευνα συμμετείχαν 192 τραγουδιστές, καθηγητές της φωνητικής, λογοθεραπευτές και ωτορινολαρυγγολόγοι, οι οποίοι απάντησαν διαδικτυακά (on line) σε κατάλληλο ερωτηματολόγιο που τους χορηγήθηκε.

Τα ευρήματα των απαντήσεων έδειξαν ότι οι τραγουδιστές και οι ωτορινολαρυγγολόγοι πίστευαν διαφορετικές απόψεις, για όσα αφορούν τα οφέλη από τη χρήση της βιταμίνης Β12.

Το ένα τρίτο των τραγουδιστών απάντησε ότι βρίσκει φωνητικό όφελος, όταν χρησιμοποιεί τη βιταμίνη Β12 και ότι βοηθούνται έτσι στην φωνητική τους επίδοση.
Τα ίδια αποτελέσματα ανέφεραν και τραγουδιστές που ήταν και λογοθεραπευτές και εκείνοι που δεν ήσαν λογοθεραπευτές.
Ο ένας στους 5 από αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι θα συνιστούσαν τη λήψη βιταμίνης Β12 σε κάποιο φίλο τους.
 
 
Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, οι ωτορινολαρυγγολόγοι δεν πίστευαν ότι η κατανάλωση βιταμίνης Β12 θα βοηθούσε τους ασθενείς τους και γιαυτό δεν θα την συνιστούσαν στους ασθενείς τους με προβλήματα φωνής [1].
 
Οι ωτορινολαρυγγολόγοι υπερεκτίμησαν των αριθμό των τραγουδιστών  που πίστευαν στα φωνητικά οφέλη της βιταμίνης Β12.
Όσον αφορά τα οφέλη των τραγουδιστών από τη χρησιμοποίηση της βιταμίνης Β12 ανάφεραν τη βελτίωση του σφρίγους και της σωματικής αντοχής, τον περιορισμό της καταβολής προσπάθειας, βελτίωση της αυτοπεποίθησης και του φωνητικού ελέγχου.
 
Πιθανόν τα αναφερθέντα οφέλη από τη χρησιμοποίηση της βιταμίνης Β12 να  ήταν άμεσα, πιθανότατα, διότι οι τραγουδιστές μπορεί να είχαν έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12, χωρίς να το γνωρίζουν ή έμμεσα ή μπορεί να οφείλονταν στο φαινόμενο της δράσης εικονικού φαρμάκου (placebo effect) [1].
 
 
Η βιταμίνη Β12 μπορεί να δράσει ενισχύοντας τη βελτίωση της κατάστασης του σώματος, της ψυχικής διάθεσης και του αισθήματος του καλώς έχειν, διότι έχει τις ακόλουθες ιδιότητες:


  • Υποστηρίζει διατροφικά την ομαλή λειτουργία του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος [2]
  • Ασκεί νευροπροστατευτική δράση, προάγοντας την υγεία του νευρικού συστήματος. Βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Προκαλεί ηρεμία και επηρεάζει θετικά την καλή ψυχική διάθεση [3].
  • Μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, η οποία είναι παράγοντας κινδύνου πρόκλησης κρδιοκυκλοφορικής νόσου,  αλλά και άλλων νοσημάτων[4].
  • Προστατεύει  από την  κατάθλιψη. Ενισχύει τη λειτουργία της μνήμης. Δημιουργεί συναισθηματική και πνευματική ενέργεια.  Ενισχύει την ικανότητα πνευματικής συγκέντρωσης και εστίασης της προσοχής [5].
  • Υποστηρίζει την ομαλή λειτουργία των επινεφριδίων και την παραγωγή ενέργειας.
  • Είναι απαραίτητη για την κυτταρική ανάπτυξη, τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την παραγωγή του DNA των κυττάρων.
  • Μπορεί να υποστηρίξει την ομαλή λειτουργία της αφύπνισης.
  • Η μεθυλκοβαλαμίνη αναστέλλει των πολλαπλασιασμό των κακοήθων κυττάρων[5]. 
  • Βελτιώνει τη γνωσιακή λειτουργία και ελαττώνει τον κίνδυνο ατροφίας του εγκεφάλου

Η έλλειψη βιταμίνης B12 μπορεί να πυροδοτήσει την πρόκληση μανιακής κρίσης, ψύχωσης και παρανοϊκές παραισθήσεις και αυτά είναι γνωστά από το 1950. Περισσότερα βλέπε: Βιταμίνη Β12: Ο ρόλος της βιταμίνης Β12 στη λειτουργία του νευρικού συστήματος©

Αυτές οι ευεργετικές δράσεις της βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάσουν επωφελώς  τη λειτουργία των φωνητικών χορδών και γενικότερα του λάρυγγα.

Τα έμμεσα αποτελέσματα από τη λήψη βιταμίνης Β12 προέρχονται, σύμφωνα με υπάρχουσες κλινικές έρευνες από την αύξηση του επιπέδου της ενέργειας και του περιορισμού του εργασιακού στρες [6].

Όπως έχει περιγραφεί σε κλινικές μελέτες αθλητικών επιδόσεων  ή βιταμίνη Β12 μπορεί να προκαλέσει και αποτέλεσμα εικονικού φαρμάκου (placebo) [7].

Από την άλλη πλευρά, έχει βρεθεί  ότι   ο διατροφικός περιορισμός πρόληψης των βιταμινών του συμπλέγματος Β ή μεμονωμένα της κάθε  μιας βιταμίνης του συμπλέγματος Β, περιορίζει την ικανότητα σωματικής αντοχής μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων [7].

Παρά ταύτα, από την παραπάνω μελέτες  δεν μπορεί να βγει ένα τελικό αποτέλεσμα οδηγιών χρήσης της βιταμίνης Β12. Χρειάζεται να γίνουν κλινικές μελέτες για να γίνει αποδεκτή ή να απορριφθεί η άποψη των τραγουδιστών ότι ωφελούνται από τη χρησιμοποίηση της βιταμίνης Β12.

Επίπεδα  βιταμίνης  Β12 σε  picograms per milliliter (pg/mL)

 
Κάτω των  150 pg/mL

Πολύ ελλιπή

150-200

Ελλιπή

200 - 600 pg/mL

Κανονικά

800 pg/mL

Υψηλά


Έχει αναφερθεί επίσης ότι, η έλλειψη βιταμίνης B12 μπορεί να προκαλέσει μονόπλευρη παράλυση μιας γνήσιας φωνητικής χορδής [8, 9].

Η άποψη του γράφοντος είναι ότι επειδή η έλλειψη της βιταμίνης Β12 είναι συχνή, ο κάθε επαγγελματίας χρήστης φωνής πρέπει να κάνει δύο φορές το χρόνο εξέταση αίματος και να ελέγχει τα επίπεδα της βιταμίνης Β12, της ομοκυστεΐνης και του μεθυλμαλονικού οξέος (ουσίες που συμμετέχουν στο μεταβολισμό της βιταμίνης Β12).


Αν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 βρεθούν κανονικά, αλλά τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης βρεθούν αυξημένα (> 10μmol), τότε μπορεί να υπάρχει λειτουργική έλλειψη βιταμίνης Β12.

Σε περίπτωση που τα επίπεδα της Β12 βρεθούν ελλιπή  (συνιστάται τότε η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης Β12. Στο παρελθόν χορηγούνταν ενέσεις βιταμίνης Β12, Σήμερα μπορεί να χορηγηθεί ο συνδυασμός δύο μορφών βιταμίνης Β12, υπογλωσσίως.

Συγκεκριμένα χορηγείται αδενοσύλκοβαλαμίνη και μεθυλκοβαλαμίνη υπό μορφή υπογλωσσίου διαλύματος [Dr Gkelis’ Safe Vitamin B12]. H δοσολογία του Dr Gkelis’ Safe Vitamin B12 είναι 0.5 ml ή 8 σταγόνες, που τοποθετούνται κάτω από τη γλώσσα (υπογλωσσίως) για 4 μήνες. Περισσότερα για τη βιταμίνη Β12 βλέπε: http://vitaminb12.gr/

To Dr Gkelis' Safe Vitamin B12 χορηγείται ώς συμπλήρωμα διατροφής σε παιδιά και ενήλικες σε καταστάσεις έλλειψης ή ανεπάρκειας βιταμίνης B12.

Tο Dr Gkelis' Safe Vitamin B12 σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 28,23 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή 6946655010, στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση
1.Shoffel-Havakuk H, Lava CX, Hapner ER, O'Dell K, Reder L, Johns MM 3rd. The singer's and the clinician's perspective on vitamin B(12) treatment for vocal benefits. J Voice. 2018. 

2.Yiting Zhang, Nathaniel W. Hodgson, Malav S. Trivedi, Hamid M. Abdolmaleky, Margot Fournier, Michel Cuenod, Kim Quang Do, Richard C. Deth. Decreased Brain Levels of Vitamin B12 in Aging, Autism and Schizophrenia. PLoS One. 2016; 11(1): e0146797. Published online 2016 Jan 22. doi: 10.1371/journal.pone.0146797

3.Uwe GröberKlaus Kisters, and Joachim Schmidt .Neuroenhancement with Vitamin B12—Underestimated Neurological Significance. Nutrients. 2013 Dec; 5(12): 5031–5045.
Published online 2013 Dec 12. doi:  10.3390/nu5125031

4.Kim JM, Stewart R, Kim SW, Yang SJ, Shin IS, Yoon JS . Predictive value of folate, vitamin B12 and homocysteine levels in late-life depression. Br J Psychiatry. 2008 Apr; 192(4):268-74. [PubMed] [Ref list]

5.Volkov IThe critical role of vitamin B12. Phys Sportsmed. 2008 Dec;36(1):34-41. doi: 10.3810/psm.2008.12.9.

6.Con StoughTamara SimpsonJustine LomasGrace McPheeClare BillingsStephen MyersChris Oliver, andLuke A Downey. Reducing occupational stress with a B-vitamin focussed intervention: a randomized clinical trial: study protocol.Nutr J. 2014; 13: 122. Published online 2014 Dec 22. doi:  10.1186/1475-2891-13-122

7. Newbold HL. Vitamin B-12: placebo or neglected therapeutic tool? Med Hypotheses. 1989 Mar;28(3):155-64.
8.  Green R1, Kara NCocks H. Vitamin B₁₂ deficiency: an unusual cause of vocal fold palsy. J Laryngol Otol. 2011 Dec;125(12):1309-11. doi: 10.1017/S0022215111001824. Epub 2011 Jul 27.

9. Ahn TB1, Cho JWJeon BS. Unusual neurological presentations of vitamin B(12) deficiency. . J Laryngol Otol. 2011 Dec;125(12):1309-11. doi: 10.1017/S0022215111001824. Epub 2011 Jul 27. Eur J Neurol. 2004 May;11(5):339-41.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.